NËNTOR

1 nëntor 2009

Presidenti i Shteteve të Bashkuara Bill Klinton viziton për herë të tretë Kosovën gjatë dhjetë viteve të pasluftës. Herën e parë në nëntor të vitit 1999 mbajti një fjalim në Ferizaj, ku bëri thirrje për tejkalimin e së kaluarës dhe ndërtimin e paqes në vend: “Ne bëmë luftën, ju bëni paqen”. Në korrik të vitit 2003, në vizitën e tij të dytë në Kosovë, presidenti Klinton u nderua me çmimin “Doktor nderi” i Universitetit të Prishtinës. Herën e tretë ish-Presidenti u prit me mirënjohje si miku dhe çlirimtari i Kosovës, kur u përurua shtatorja e tij në Prishtinë si mbështetës i Pavarësisë së Kosovës.

3 nëntor 1925

U themelua Gjimnazi Shtetnuer i Tiranës, një nga shkollat më të rëndësishme të vendit (sot gjimnazi Qemal Stafa).

5 nëntor 1943

Regjenca zgjodhi qeverinë me në krye Rexhep Mitrovicën. Qeveria mbrojti hebrenjtë nga asgjësimi nazist.

8 nëntor 2010

Miratohet nga Ministrat e Brendshëm të vendeve anëtare të BE heqja e Vizave të Shqipërisë në BE.

8 nëntor 1941

U themelua Partia Komuniste Shqiptare, në vitin 1942 Fronti NÇ dhe gazeta “Zëri i Popullit”, organ i PKSH.

12 nëntor 1944

U pushkatuan pa gjyq dhe pa faj nga gueriljet komuniste pranë hotel Bristolit në Tiranë, me urdhër të E.Hoxhës dhe zbatuesit të urdhrave të tij, Kristo Themelko, agjent i jugosllavëve, 14 intelektualë të shquar të kombit e të kulturës shqiptare: Ismail Agë Petrela, Muntaz Kokalari, Vesim Kokalari, Syrja Kokalari, Nebil Çika, Reshat Stërmasi, Muharrem Lleshi, Rifat Tërshana, Lluka Xhumari, Ali Panariti etj. Ditët e terrorit komunist kishin nisur nga gueriljet qysh më 28 tetor 1944, kur u pushkatuan në prag të shtëpive, nëpër rrugica etj ish-oficerët e karrierës së Ushtrisë Kombëtare: Akil Sakiqi, Nazmi Uruçi, Fahri Dabulla, Muharrem Liku etj. dhe vijuan deri më 16 nëntor 1944.

15 nëntor 2013

Përhapja e protestave qytetare masive në Tiranë, dhe qytete të tjera: Durrës, Elbasan, Shkodër, Lezhë, Korçë, Vlorë, Fier, Gjirokastër, Ersekë etj. kundër sjelljes dhe shkatërrimit në Shqipëri të armëve kimike të Sirisë. Protesta sfidoi qeverinë, e cila i tha “Jo” prurjes së armëve kimike në vendin tonë.Kjo ishte protesta e parë qartësisht qytetare, ndryshe nga protestat e tjera civile, të manipuluara nga politika.

20 nëntor 1972

Kongresi i Drejtshkrimit normativ të shqipes në Tiranë, në bashkëpunim me studiuesit e gjuhës të Kosovës dhe gjithë hapësirës shqiptare.

22 nëntor 1998

U miratua me referendum popullor Kushtetuta e Shqipërisë, ligji themeltar i Republikës që u dekretua nga Presidenti i Republikës.

23 nëntor 1944

Plenumi i Beratit i PKSH, 23-27 nëntor 1944, apo katër ditët e Beratit. Komiteti Antifashist NÇ, që u formua në Kongresin e Përmetit, kthehet në qeveri të përkohshme, me kryeministër E. Hoxhën. Në këtë plenum që e drejtonte kryetari i Misionit Ushtarak jugosllav në Shqipëri, V. Stoiniç, u kritikua veçanërisht E. Hoxha, L. Gega, D. Mugosha etj. për praktikat terroriste dhe vrasjet e paligjshme gjatë luftës.

28 nëntor 1912

U mblodh Kuvendi Kombëtar i Vlorës. Kryesuesi i tij, Ismail Qemali shpalli Pavarësinë e Shqipërisë dhe ngriti flamurin shqiptar kuq e zi, pas pesë shekujsh robërie. Delegatët nga e gjithë hapësira shqiptare firmosën deklaratën e Pavarësisë “Për një Shqipëri të lirë e të Pavarme” dhe formuan qeverinë me kryeministër Ismail Qemalin.

28 nëntor 1922

Themelimi zyrtar i Bibliotekës Kombëtare. Themelet u hodhën qysh në vitin 1920 nga Mati Logoreci. Fondi i bibliotekës së Lumo Skëndos është fondi themelues i Albanologjisë shqiptare.

28 nëntor 1938

Radio Tirana filloi transmetimin e programeve radiofonike. Mbreti Zog inauguroi stacionin e parë radiofonik në Shqipëri të pagëzuar me emrin Radio-Tirana, që ka transmetuar për gati 80 vjet emisione informative, kulturore dhe kombëtare brenda dhe jashtë Shqipërisë.

28 nëntor 1953

Ngritja e Teatrit të Operës dhe Baletit, që më pas do të përfshinte edhe Konservatorin Shtetëror.

29 nëntor 1944

Data e Çlirimit të Shqipërisë nga pushtuesit nazifashistë.