Pseudonimet e drejtuesve gjatë Luftës Antifashiste

Gjatë Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare, pseudonime kishin edhe drejtuesit kryesorë të Luftës. Madje për të saktësuar duhet thënë se, kishin më shumë se 5 pseudonime.

Por cilat ishin ato dhe historitë e tyre?

Dushan Mugosha ¬ Kishte nofkën Çalamani pasi ai çalonte nga njëra këmbë.

Liri Gega ¬ Kishte nofkën Harbutja, për shkak të egërsisë që e karakterizonte.

Gogo Nushi mbante pseudonimin Hyseni. Ai ishte ortodoks por banonte dhe punonte në Tiranë mes myslimanëve, të

cilët e strehuan dhe në shenjë respekti e quajtën Hysen.

Nexhmije Hoxha (Xhuglini) e veja e ish-¬diktatorit Enver Hoxha, një nga pseudonimet që kishte ishte Delikatja.

Thuhet se këtë pseudonim ia kishte vendosur Qemal Stafa.

Ja cilat ishin pseudonimet që drejtuesit e regjimit komunist por edhe shkrimtarë mbanin gjatë Luftës:

Enver Hoxha :-Ivan; Malo; Mali;Selami; Sali; Shpati; Tarasi; Usta Hasani;Valbona.

Nexhmije Xhuglini:-Delegatja; Delikatja; Flaka; Fryma e re; Hiqmete Nexhani; Nezhari; Vera; Hidra (nofkë)

Mehmet Shehu:-Misha; Mjekra; Vjosa

Fiqirete Shehu (Sanxhaktari):- Qorja

Hysni Kapo:-Besniku

Nako Spiru:-Deti

Qemal Stafa:-Brutus; Petriti

Shefqet Musaraj:-Bejto Brati; Buburica; Dukë Eleni; Dimo Nuri; Fshatari Bejto; Merko; Nuri Dino; Shkrimtari

Shefqet Peçi:- Tërmeti

Vojo Kushi:- Tarzani

Zaho Koka:-Druvari; Vetëtima

Ramize Gjebrea :-Besa; Interesanti

Rrahman Parllaku:-Hallvaxhiu; Krajli; Sheqerxhi

Spiro Mojsiu:- Majori

Manush Myftiu :-Heqimi; Gjethja; Jysja

Naxhie Dume:-Furtuna

Liri Gega:- Muzhiku;Tefta; Harbutja

Gogo Nushi:-Hyseni

Hito Çako:-Bariu; Çobani; Shushica

Bedri Spahiu:-Gjuetari dhe Kaçatori

Bilbil Klosi:-Bilo

Dilaver Poçi:-Çakalli

Ethem Gjinushi:-Goliku

Kahreman Ylli:-Bariu

Kiço Ngjela:-Kila

Kristo Frashëri:- Shkëmbi

Llazar Siliqi:-Grethi; Shoku; Hylli; I riu; Shpendi

Petro Marko::-Demo Koti

Spiro Çomora:- Himarioti

Sterjo Spasse:- Skënder Pirro.

Burimi: http://konica.al/2017/09/ja-pseudonimet-e-enverit-dhe-nexhmijes-gjate-luftes/

Postime të ngjashme